Cea mai bună veste de la Guvern pentru sute de mii de români! Ce va primi fiecare

de: Andrei Simion
08 05. 2020

Luna mai vine cu vești bune pentru sute de mii de români, direct de la Guvern. Anunțul a fost făcut, acum începe așteptarea.

Pe scurt, Guvernul alocă 150 de milioane de lei, bani care vor fi folosiți pentru elevii României. E vizată achiziţia de dispozitive electronice conectate la internet (laptopuri și tablete), destinate elevilor din mediile defavorizate.

Criteriile de repartizare vor fi stabilite prin ordin de ministru. Sunt așteptate propunerile unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Obiectivul Ministerului Educaţiei este să asigure accesul la activităţile didactice la distanţă elevilor din medii defavorizate, înmatriculaţi în unităţile de învăţământ preuniversitar.

„Am solicitat inspectoratelor şcolare să centralizeze situaţia elevilor care nu dispun de echipamentele necesare participării la cursurile online, în contextul pandemiei COVID-19. În acest moment, în România, numărul estimat de elevi care au nevoie de aceste dispozitive electronice este de 250.000. Odată cu achiziţionarea acestora, va fi facilitată învăţarea la distanţă şi pentru copiii din mediile defavorizate.”
Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării

250.000 de elevi sunt „uitați” de sistemul românesc de educație

Premierul Ludovic Orban a anunţat că bani din Fondul de Rezervă al Guvernului vor fi alocaţi pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii care nu au acces la tehnologie pentru a face cursuri online.  Potrivit estimărilor autorităţilor, aproximativ 250.000 de elevi nu au posibilitatea de a participa la cursurile online.

La nivel național, există peste trei milioane de elevi, după cum susține Monica Anisie. Mulți dintre ei sunt în mediul rural, așa că cei care n-au acces deloc la tehnologie ar putea fi, de fapt, mai mulți decât indică oficialul.

„Ministerul Educaţiei a elaborat o instrucţiune, aceasta are două componente, pe de o parte se referă la acei elevi care au posibilitatea de a participa la cursurile online, deci deţin o tabletă, un laptop şi aşa mai departe şi aceste lecţii vor continua şi cea de-a doua parte a instrucţiunii prevede măsuri pentru acei elevi care nu au acces la tehnologie. Pentru aceştia, unităţile de învăţământ împreună cu inspectoratele şcolare trebuie să transmită elevilor resurse de învăţare şi fişe de lucru pe toată această perioadă în care nu au acces la tehnologie”, a transmis Anisie la începutul lunii mai.